Plzeň - TURISMUS

KATEDRÁLA SV. BARTOLOMĚJE v Plzni PODKROVÍ

Katedrála sv. Bartoloměje v Plzni se dočkala své největší rekonstrukce za sto let. Díky ní vznikla nová podkrovní expozice, kam se návštěvníci ještě neměli možnost podívat. Komentovaná prohlídka vás do podkroví zavede a seznámí vás s historií zvonů a stavby katedrály. Budete mít jedinečnou příležitost obdivovat původní krov a na závěr vystoupat na ochoz věže, která je nejvyšší kostelní věží v Česku. Z výšky 60 metrů se vám naskytne výhled na celé město i okolí, při dobrém počasí uvidíte dokonce vrcholky Alp.

#prohlídky
#unikátní
#gotika

Všechny termíny

Sobota

30. 3. 2024


17:30


katedrála sv. Bartoloměje

Plzeň


200 Kč

Sobota

6. 4. 2024


17:30


katedrála sv. Bartoloměje

Plzeň


200 Kč

Sobota

13. 4. 2024


17:30


katedrála sv. Bartoloměje

Plzeň


200 Kč

Sobota

20. 4. 2024


17:30


katedrála sv. Bartoloměje

Plzeň


200 Kč

Sobota

27. 4. 2024


17:30


katedrála sv. Bartoloměje

Plzeň


200 Kč

Popis

O PROHLÍDCE

Katedrála sv. Bartoloměje v Plzni se dočkala své největší rekonstrukce za sto let. Díky ní vznikla nová podkrovní expozice, kam se návštěvníci ještě neměli možnost podívat.

Komentovaná prohlídka vás do podkroví zavede a seznámí vás s historií zvonů a stavby katedrály.

Budete mít jedinečnou příležitost obdivovat původní krov a na závěr vystoupat na ochoz věže, která je nejvyšší kostelní věží v Česku.

Z výšky 60 metrů se vám naskytne výhled na celé město i okolí, při dobrém počasí uvidíte dokonce vrcholky Alp.

Katedrála sv. Bartoloměje v Plzni se po 100 letech dočkala celkové rekonstrukce. Plzeňská madona byla sejmuta z oltáře po 76 letech. Znamená to, že znovuotevření dominanty města je historickou a zcela jedinečnou událostí. Naši průvodci vás provedou nejen interiérem katedrály, ale také věží s podkrovím, do něhož se v minulosti návštěvníci nedostali a kde je nyní nová expozice.

Součástí prohlídky není návštěva interiéru katedrály. Prohlídka není vhodná pro děti do 6 let.

Sraz je 5 minut před prohlídkou u vchodu do Infocentra na náměstí Republiky.

Historie katedrály

Stavba chrámu zasvěceného plzeňskému patronovi sv. Bartoloměji započala spolu se založením města (1295) a byla dokončena počátkem 16. století.  Z plánovaných dvou věží, severní a jižní, nebyla druhá nikdy dostavěna. V roce 1993, kdy papež Jan Pavel II. zřídil v Plzni biskupství, se chrám sv. Bartoloměje stal katedrálou.

Plzeňská madona

Nejcennějším dílem uvnitř katedrály je Plzeňská madona. Gotická opuková socha vznikla ve stylu „českých krásných madon“ koncem 14. století. Od té doby přiváděla do plzeňského chrámu zástupy poutníků, kteří ji přišli poprosit o pomoc či uzdravení nemocných. Věhlas Plzeňské madony se šířil po celém kraji, a tak není překvapivé, že se začaly objevovat její napodobeniny. Jednu z nich najdete dokonce na vrcholu morového sloupu v těsné blízkosti katedrály. Na mor odkazuje lidská lebka, kterou drží Ježíšek.

Andělíček pro štěstí

Na zadní straně katedrály se nachází sousoší znázorňující Krista na hoře Olivetské. Chrání je kovová mříž s hlavičkami andělíčků. Jeden z nich je oproti ostatním mnohem více osahaný. A právě to je místo, ke kterému dodnes upínají své prosby řady místních.  Jedni říkají, že plní tajná přání, druzí tvrdí, že když si na něj sáhnete, přinese vám prostě štěstí. Záleží jen na vás, které verzi legendy uvěříte. Rozhodně stojí za to to zkusit a z Plzně si trochu toho štěstí odvézt.

Délka 60 minut