DJKT Plzeň

Candide

Naivní mladík Candide vyrůstá na zámku svého strýce barona Thunder-ten-tronckha ve Vestfálsku, kde je vychováván filozofem a učencem dr. Panglosem, zaníceným zastáncem optimistické filozofie, že žijeme v tom nejlepším ze všech možných světů a že vše, co se děje, je nevyhnutelné. Když se Candide zamiluje do baronovy dcery, je ze zámku vyhnán, začíná poznávat všechny odstíny lidského života. Muzikál od známého amerického skladatele a dirigenta Leonard Bernstein, který je také autorem slavného muzikálu West Side Story.

#muzikál
#humor
#dobrodružství
#filozofické
#opereta
#komedie
#djkt
#unikátní
#nováscéna
#proděti
#rodinné

Všechny termíny

Sobota

13. 4. 2024


19:00


NOVÁ SCÉNA

Plzeň


290 - 350 Kč

Sobota

4. 5. 2024


19:00


NOVÁ SCÉNA

Plzeň


290 - 350 Kč

Neděle

2. 6. 2024


19:00


NOVÁ SCÉNA

Plzeň


290 - 350 Kč

Středa

12. 6. 2024


19:00


NOVÁ SCÉNA

Plzeň


290 - 350 Kč

Popis

O PŘEDSTAVENÍ

Známý americký skladatel, dirigent a zanícený propagátor hudby Leonard Bernstein je také autorem jedné opery a několika muzikálů, z nichž West Side Story, v květnu 2017 poprvé uvedený také v Plzni, patří k tomu nejlepšímu, co kdy bylo v tomto žánru vytvořeno. Ve stínu slavného muzikálu je však neprávem i Candide, napsaný podle Voltairovy povídky, v první verzi z roku 1956 nazvaný komickou operetou a v přepracované verzi z roku 1974 muzikálem. U nás byl poprvé uveden v roce 1980 v Brně, v roce 2006 pak v pražské Státní opeře. 

Naivní mladík Candide vyrůstá na zámku svého strýce barona Thunder-ten-tronckha ve Vestfálsku, kde je vychováván filozofem a učencem dr. Panglosem, zaníceným zastáncem optimistické filozofie, že žijeme v tom nejlepším ze všech možných světů a že vše, co se děje, je nevyhnutelné. Když se Candide zamiluje do baronovy dcery, je ze zámku vyhnán, a tím začíná jeho dlouhá cesta napříč zeměkoulí. Z německého Vestfálska putuje mnoha krajinami, zažije plavbu po moři i ztroskotání, bloudění v jihoamerickém pralese... Všude, kde se ocitne, se setkává s nejrůznějšími formami zla, způsobeného jedincem, společností i přírodou. Ale posléze také pochopí, že všechno je jinak a že svůj osud má každý plně ve svých rukou.

Dílo je důmyslně komponováno, filozofické téma je současně doprovázeno tématem citovým. Zápletku, složenou z drobných epizod, spojuje navzájem motiv cestování, kombinovaný s biografií hlavního hrdiny.

TVŮRCI

Hudba: Leonard Bernstein
Libreto: Hugh Wheeler podle Voltaira
Texty písní: Richard Wilbur
Další texty: Stephen Sondheim, John La Touche, Lillian Hellman, Dorothy Parker, Leonard Bernstein
Instrumentace: Leonard Bernstein, Hershy Kay
Hudební dramaturgie a další instrumentace: John Mauceri
Překlad: Ivan Vomáčka

Hudební nastudování: Jiří Štrunc
Dirigent: Jiří Štrunc / Jiří Petrdlík
Režie: Tomáš Ondřej Pilař

OSOBY A OBSAZENÍ

Voltaire, Pangloss, Martin: Lumír Olšovský
Candide: Michal Bragagnolo / Richard Samek
Maximilián, Kapitán: Jiří Hájek / Jakub Hliněnský
Guvernér, Vanderdendur, Ragotski: Marek Žihla
Cunegonda: Soňa Godarská / Doubravka Součková
a další
 
Sbor opery DJKT, Orchestr opery DJKT, Balet DJKT

Délka 90 minut
Bezbariérový vstup

Ukázka představení